Na Slovensku je pre firmy lacnejšie porušovať GDPR, než ho podľa advokáta dodržiavať

7. júla 2024

7.7.2024 (SITA.sk) – Poslanci parlamentu na konci júna zvolili za novú predsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov SR Zuzanu Valkovú. Na tento post ju navrhla vláda Roberta Fica (Smer-SD). Valková už na úrade pôsobila v období rokov 2011 až 2015 ako riaditeľka odboru právnych služieb a medzinárodných vzťahov.

Odborník na ochranu osobných údajov z advokátskej kancelárie Dagital Legal Jakub Berthoty upozornil, že úrad potrebuje strategické vedenie s jasným cieľom a víziou. Nové vedenie bude podľa neho musieť nastaviť nové témy, ktoré budú mať celospoločenský zmysel.

Nedostatok financií

Advokát tvrdí, že aktuálne je spoločenské nazeranie na všeobecné nariadenie na ochranu osobných údajov (GDPR) nastavené tak, že ide o byrokratickú prekážku z Bruselu.

Aj samotný úrad na ochranu osobných údajov dlhodobo upozorňuje na vnútorné problémy, ktoré súvisia s nízkym rozpočtom, nedostatkom kvalifikovaného personálu a pribúdajúcou agendou.

Jedným z prioritných problémov, na ktoré úrad upozorňuje, je nedostatok financií. Na pokutách ročne vyberie okolo 100-tisíc eur, pričom ročný rozpočet sa pohybuje okolo dvoch miliónov eur.

Málo odstrašujúce pokuty

Nízke a málo odstrašujúce pokuty sú dlhodobým problémom, na ktorý poukazujú odborníci. Advokát Berthoty tvrdí, že na Slovensku je pre firmy lacnejšie porušovať GDPR, než ho dodržiavať.

„Sú firmy, ktoré do súladu s GDPR investovali obrovské finančné prostriedky a potom sú firmy, ktoré občas zaplatia pokutu rádovo v tisícoch eur a s GDPR sa prakticky vôbec netrápia,“ uviedol a dodal, že za tento stav je zodpovedný práve úrad na ochranu osobných údajov.

„Pritom jedinou odstrašujúcou pokutou podľa metodiky EDPB by si úrad v rámci štátnej pokladne vedel ,zarobiť´ na celý svoj ročný rozpočet,“ tvrdí Berthoty.

Pribúdajúca agenda

Úrad okrem toho už dlhodobo upozorňuje na nedostatok zamestnancov a pribúdajúcu agendu. Berthoty tvrdí, že počtom zamestnancov úrad nezaostáva za inými európskymi regulátormi.

Tí však dosahujú oveľa lepšie pracovné výsledky. Rovnako sa nedá podľa advokáta povedať, že by úradu pribúdala agenda. Tvrdí, že jej má dokonca menej, ako pred rokom 2018.

Viac k témam: advokát, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), GDPR, Ochrana údajov
Zdroj: SITA.sk – Na Slovensku je pre firmy lacnejšie porušovať GDPR, než ho podľa advokáta dodržiavať © SITA Všetky práva vyhradené.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*