Slováci sa konečne dočkajú otvorenia terás. Bohužiaľ, reštaurácie, bary či kaviarne inak ostávajú zatvorené. Ľudia totiž podľa kompetentných v nich nedodržiavali opatrenia a nemali na sebe rúška mimo času, kedy pili alebo jedli.
„Skúsenosti z terénu nám ukázali, že ľudia nemali na tvári rúško takmer počas celého pobytu pri stole, nielen pri jedení a pití,“ ozrejmuje Úrad verejného zdravotníctva, prečo sa stále neuvoľnili opatrenia v gastrosektore. Terasy by sa ale mali otvoriť už o dva týždne.
„Gastroprevádzky môžu mať otvorené cez predajné okienko, nemusia byť zatvorené úplne. Otázkou sa bude zaoberať vláda a konzílium tento týždeň. Vidím priestor na otvorenie terás alebo vnútorného sedenia za určitých podmienok. Všetko bude závisieť od vyjadrení kolegov z regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Ak by sme sa z bordovej fázy dostali do červenej, viem si predstaviť, že otázka otvorenia gastropodnikov by bola na mieste,“ hovorí hlavný hygienik Mikas.
„Úrad verejného zdravotníctva si vie predstaviť uvoľnenie v tejto oblasti, ak hovoríme napríklad o fungovaní terás, napríklad v horizonte dvoch týždňov a približne s tak nastavenými podmienkami, ako tomu bolo minulý rok. Je však potrebné, aby sa epidemiologická situácia naďalej zlepšovala a aby boli dodržiavané nastavené protiepidemické opatrenia pre fungovanie prevádzok a hromadných podujatí,“ dodala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.