Čína na trhoch opäť predáva jedlo ktoré spustilo koronavírus. Netopiere nie sú výnimkou.

4. apríla 2020

Čína opäť otvorila trhy s potravinami, ktoré spôsobili epidémiu koronavírusu.

V Čínskych mestách opäť fungujú mokré trhy s mäsom. Okrem morských plodov sú na predaj stále aj pečené netopiere, psy či škorpióny ako súčasť tradičnej čínskej medicíny.

„Trhy opäť fungujú presne takým istým spôsobom, ako pred koronavírusom. Jediný rozdiel je, že ochranka sa snaží zastaviť ľudí, ktorí si robia fotografie, čo sa predtým nedialo,“ uviedol pre Daily Mail dopisovateľ z čínskeho emsta Tung-kuan.

Trhy sú známe zlou hygienou, mieša sa tu odpad, krv aj mäso. Viaceré vírusy v posledných desaťročiach, vrátane vtáčej chrípky a vírusu SARS, sa zrodili práve na čínskych zvieracích trhoch.

„Myslím si, že trh mohol byť počiatočným miestom alebo miestom, odkiaľ sa vírus rozšíril. Sú tu dve možnosti,“ povedal pre magazín Science George Gao, riaditeľ Čínskeho centra pre kontrolu chorôb a prevenciu (CDC).

Zásadnejšie obmedzenia predaja a konzumácie divých zvierat sú podľa vedcov kľúčové v tom, ako zabrániť ďalšej pandémii. „Tento prístup sa dá v prípade hrozby koronavírusu ľahko dosiahnuť – napríklad výrazným obmedzením obchodu s rizikovými druhmi divých zvierat na potravu alebo iné účely a kultúrne citlivým zákazom predaja týchto zvierat na mokrých trhoch,“ píše skupina autorov v medicínskom magazíne Lancet.

„Aj keby bol predaj divých zvierat na trhoch s jedlom v Číne úplne zakázaný, obchodovanie a zaobchádzanie s netopiermi pre tradičnú medicínu je vážnym rizikom pre budúce zvieracie koronavírusové epidémie,“ uzatvárajú čínski a nemeckí vedci v štúdii v magazíne Letters in Applied Microbiology.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*